Ervaringen bij het solliciteren – zoektocht naar een eerste job

Amber Sleven: ” Eén van de eerste sollicitatiegesprekken die ik gedaan heb was bij de HR-verantwoordelijke van het bedrijf. Ze hadden mij uitgenodigd om te solliciteren voor de functie ‘junior management assistant’. Het bedrijf had mij gevraagd om op voorhand een soort van persoonlijkheidstest in te vullen, die dan tijdens het gesprek overlopen werd. Het gesprek duurde een uur maar verliep best wel vlot. Er werden typische vragen gesteld.

  • Waarom heb je die bepaalde studierichting gekozen?
  • Vanwaar de interesse in talen?

 

Ik vond het ook vrij opvallend dat er heel veel vragen over mijn stages gesteld werden.

  • Waarom heb je voor die stageplaats gekozen?
  • Welke taken kreeg je daar en welke vond je leuk om te doen?
  • Kwam je overeen met je collega’s? Met wie meer en met wie minder?
  • Welke van de twee stageplaatsen vond je het leukst?

 

Over het algemeen was ik vrij goed voorbereid, maar op die vragen had ik me iets minder goed voorbereid omdat ik ze totaal niet verwachtte. Ik had op voorhand de website geraadpleegd en mijn CV nog eens bekeken.

Voor het gesprek had ik echt zin in de functie en wou ik de job heel graag, maar na het gesprek moest ik mijn mening herzien. De recruiter stelde me niet echt op mijn gemak en ze toonde heel weinig emotie tijdens het gesprek.

De dag erna had ik nog een sollicitatiegesprek dat geregeld was via een interimkantoor. Ik had me op dezelfde manier voorbereid als de dag ervoor en kreeg ongeveer dezelfde vragen tijden het gesprek. Het grote verschil was dat ik me hier wel op mijn gemak voelde en de recruiter zelf enkele mopjes maakte tijdens het gesprek. Ik kreeg ook dezelfde dag nog een uitnodiging voor een tweede gesprek en een week later kreeg ik het goede nieuws: ik had de job!

Ik heb in totaal 5 keer gesolliciteerd tijdens mijn zoektocht naar mijn eerste job, en ik kan nu zeggen dat de gesprekken en de vragen wennen, maar dat je altijd zenuwachtig blijft.”